FAQ

Waarom een scooter kopen?

Een scooter is behoorlijk duur. Veel mensen vragen zich dan ook af waarom zij een scooter zouden kopen. Een scooter kan bijzonder handig zijn. Je verplaatst je met een scooter immers een stuk sneller dan met de fiets of te voet. Voor sommige mensen is het zelfs noodzakelijk om een scooter aan te schaffen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer zij grote afstanden af moeten leggen. Daarnaast kocht mensen vroeger een scooter wanneer zij geen rijbewijs voor de auto hadden. Om scooter te mogen rijden, moesten zij alleen praktijkexamen doen. Tegenwoordig komt er ook een praktijkexamen aan te pas.

Welke scootermerken zijn tegenwoordig populair?

Er zijn vandaag de dag heel veel verschillende soorten scooters. Ondanks dat sommige scooters op het eerste gezicht niet echt op elkaar lijken, kunnen ze toch van hetzelfde merk zijn. Zo zijn veel scootermerken afkomstig van het Italiaanse bedrijf Piaggio. Het Piaggio-concert heeft onder meer scootermerken als Vespa, Gilera en Piaggio onder zijn hoede. Met name de Vespa is populair bij veel mensen, maar ook de Gilera en de Piaggio doen het over het algemeen goed bij een breed publiek. Naast deze Italiaanse scooters zijn ook de Franse scooters van het merk Peugeot tegenwoordig zeer populair.

Is het verstandig een scooter via internet te kopen?

In Nederland vind je heel wat scooterwinkels. Hier worden vaak nieuwe scooters verkocht, maar sommige winkels bieden ook tweedehands scooters aan. Ook tweedehands scooters kunnen nog betrekkelijk duur zijn. Daarom richten veel mensen zich tot het internet voor het aanschaffen van een scooter. Niet verstandig. Je weet dan namelijk niet wat je koopt. Zo kunnen er bijvoorbeeld bepaalde onderdelen kapot zijn. Wanneer jij hier geen verstand van hebt, valt dit je natuurlijk ook niet op. Advies is dan ook om je scooter niet via internet te kopen, maar bij een gespecialiseerde verkoper.

Waar moet je aan denken bij een groepsrit voor scooters?

Je hebt vast en zeker weleens een stoet motoren voorbij zien komen op een zomerse dag. Grote kans dat dit een georganiseerde motorrit was. Voor scooters worden er op diverse plekken in Nederland ook dergelijke ritten georganiseerd. Je hoeft hiervoor alleen maar te beschikken over een scooter. Daarnaast moet je aan alle veiligheidsregels voldoen. Zo moet je natuurlijk een helm dragen. Ook moet je de snelheidsregels in acht nemen en mag je geen onveilige situaties veroorzaken. Bij de meeste groepsritten voor scooters worden onderling afspraken gemaakt.

Waarom zijn goedwerkende remmen zo belangrijk?

Net als nagenoeg alle ander vervoermiddelen beschikt een scooter ook over remmen. Bij ieder voertuig is het belangrijk dat de remmen goed werken. Dat geldt dus ook voor een scooter. Met goedwerkende remmen kun jij namelijk levens redden. Hoe? Doordat je jouw scooter tijdig tot stilstand kunt brengen. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer er onverwachts iemand de weg op schiet. Daarnaast maakt het verkeer voor je mogelijk een vreemde manoeuvre. Met behulp van remmen kun je hierop anticiperen. Goedwerkende remmen kunnen niet alleen jouw eigen leven redden, maar ook dat van je medepassagier of andere weggebruikers.

Moet je speciale kleding dragen op een scooter?

Veel motorrijders dragen een speciaal pak. Dit beschermt hen bij bijvoorbeeld valpartijen. Bij scooters is het echter niet verplicht om speciale kleding te dragen. Het mag natuurlijk wel. Het enige wat verplicht is, is een helm. Zorg er dan ook altijd voor dat jij een goede helm hebt. Helmen worden tegen verschillende prijzen aangeboden. Hierdoor zijn veel mensen geneigd om altijd voor de goedkoopste te gaan. De bescherming van goedkope helmen is vaak een stuk minder. Wil jij de kans op hoofd- of nekletsel bij een valpartij voorkomen? Zorg dan altijd dat je een goede helm draagt wanneer jij met je scooter rijdt.